Cele mai importante sfaturi pentru cei care doresc să facă un trek în Himalaya

Home / Uncategorized / Cele mai importante sfaturi pentru cei care doresc să facă un trek în Himalaya

Pentru a scrie aceste rânduri, am lăsat să treacă destule zile de la nefericita moarte a Adinei, fata care și-a pierdut viața în Nepal, în timp ce se întorcea din trekul spre tabăra de bază a Annapurnei.

Oarecum întâmplător, pentru că nici nu o cunoșteam și nici nu aveam amici în cercul ei de prieteni, am ajuns să fiu implicat în acțiunea de căutare și salvare. Pentru că-i am parteneri pe oamenii din Sherpa Rescue Team, prima echipă de salvare din Everest formată exclusiv din sherpa profesioniști, și pe australianul Anthony Gordon, creatorul acestei echipe, am încercat să-i implic în găsirea Adinei. În final, rezultatul îl știți. Din păcate, unul nefericit.

S-au petrecut atâtea lucruri care nu ar fi trebuit să se întâmple și care au dus la moartea Adinei încât tot ce cred că s-a întâmplat e că, pur și simplu, acolo trebuia să fie sfârșitul.

Totuși, ca ghid montan care merge de câțiva ani cu grupuri de oameni în Himalaya – atât în Everest Base Camp, cât și în Annapurna Circuit – cred că astfel de incidente pot fi evitate dacă luați în considerare câteva sfaturi. Care ar fi cele mai importante dintre ele?

 1. Asigurați-vă că starea de sănătate vă permite accesul la altitudine. Afecțiuni ca astmul, insuficiența respiratorie sau bronșita cronice, anemia severă, problemele de coagulare a sângelui, bolile renale sau istorice medicale personale marcate de accidente cardiovasculare, afecțiuni psihiatrice sau edeme pulmonare și cerebrale reprezintă contraindicații absolute cu altitudinile peste 3000 de metri. De asemenea, există o gamă largă de alte afecțiuni sau stări care au contraindicații relative.
 2. Nu mergeți în Himalaya în afara celor două sezoane: aprilie-mai și octombrie-noiembrie. Aceste două intervale sunt lunile dintre musoni și sunt stabile din punct de vedere meteorologic, fără ploi și cu temperaturi agreabile. În afara lor, ploile zilnice de 80-100 de litri pe metrul pătrat sunt obișnuite, iar ele duc, de cele mai multe ori, la alunecări de teren și la formarea de torente care rup poduri și inundă traseele de treking.
 3. Oricât de cool ar părea, încercați să nu mergeți singuri. Cea mai bună variantă e să vă documentați și să vă alăturați unui grup, indiferent că e format din români și condus de un ghid român cu experiență în zonă sau că e format din străini și condus de un ghid nepalez. Nepalul este o țară superbă, dar este, totuși, una dintre cele mai sărace țări ale lumii. Chiar dacă turismul este principala industrie a țării, infrastructura turistică nu se poate compara cu cea din Europa, de aceea e bine să fiți cu cineva care știe locurile, legile și obiceiurile locale. Ca exemplu de evitat, multe victime dintre cei aproape 40 de morți din trecătoarea Thorung La, din 2014, erau turiști neghidați, însoțiți doar, eventual, de câte un porter. Pentru că n-au avut acces la informații meteo, au fost surprinși de avalanșa din trecătoare.
 4. Faceți-vă o asigurare de călătorie potrivită. Aceasta trebuie să acopere riscurile trekului la altitudine, eventuale acțiuni de căutare/recuperare, evacuarea cu elicopterul, spitalizare și repatriere. În Nepal, drumurile în zonele înalte lipsesc aproape cu desăvârșire, așa că evacuarea se poate face doar cu elicopterul. Fără asigurare, un zbor vă costă între 7.000-8.000 USD, bani pe care trebuie să-i plătiți înainte ca elicopterul să se ridice de la sol. Personal, în mai, am evacuat doi turiști norvegieni din Everest Base Camp din motive medicale și, pentru că aveau asigurarea potrivită, n-au fost nevoiți să scoată din buzunar nici un euro. Atenție, asigurările obișnuite nu acoperă activitățile la altitudine!
 5. Evitați călătoriile low budget. Știu, o călătorie în Nepal sau în Himalaya poate fi îndeplinirea unui vis de o viață și mulți sunt dispuși să plece cu minimul de cheltuieli și de confort, doar pentru a-și îndeplini visul. Totuși, un trek la altitudine e altceva decât o săptămână pe plaja de la Corbu. Viața la peste 4000 de metri este o activitate extrem de consumatoare de energie, aveți nevoie să vă hrăniți și să vă odihniți corespunzător, ca să nu mai vorbesc de calitatea echipamentului de munte. Un trek în Himalaya nu e un city break la Praga, pe care îl cumperi doar pentru că l-ai găsit foarte ieftin. Dacă ai dat de bilete de avion ieftine spre Kathmandu e doar pentru că nimeni nu merge acolo în afara sezonului, nu pentru că ai avut tu noroc și o iei ca pe-o ocazie pe care nu trebuie să o ratezi!
 6. Consultați-vă cu un profesionist. Dacă, totuși, insitați să mergeți singuri, cel puțin, cereți sfatul unui ghid familiarizat cu zona și cu viața la altitudine. Puteți fi un mare alergător montan sau vreun campion de triatlon și, cu toate astea – sau tocmai de-asta – lipsa de experiență vă poate pune foarte ușor viața în pericol la altitudine. Trekkingul sau alpinismul de altitudine sunt sporturi diferite față de orice activitate fizică desfășurată la nivelul mării sau pe munții României. Altitudinile de peste 3500 de metri aduc scăderea presiunii aerului și a cantității de oxigen inspirat, modificări care duc la alterarea mult mai rapidă a calităților fizice și mentale cu care sunteți obișnuiți.

În concluzie, un trek în Himalaya e, într-adevăr, o poveste, dar nu merită nici sănătatea, nici viața voastră. Faceți-l cum trebuie făcut!

Comments(7)

 • Dragos
  August 8, 2016, 8:52 am  Reply

  Referitor la asigurare, in Romania nu exista o companie de asigurari care sa iti acopere evacuarea. Cele mai multe nu te asigura peste 3000m. Limita care este o tampenie, daca aterizez in La paz nu mai sunt asigurat! 🙂

 • Mada
  August 9, 2016, 11:05 am  Reply

  Frumos si Folositor articolul!

 • Sorin
  May 19, 2018, 9:52 pm  Reply

  Ce AGENTIE RECOMANDATI ptr un circuit in NEPAL SI TIBET?

 • Alin
  August 19, 2018, 1:14 pm  Reply

  O sa fac traseul JIRI_ebc in octombrie dar planuiesc sa merg singur, insotit de prietena mea. Imi puteti recomanda o companie de asigurari care acopera costurile unui eventual accident, inclusiv evacuarea cu elicopterul?

  • admin
   August 23, 2018, 7:34 am

   Îți dau pe mail, Alin.

 • Ralu
  September 4, 2018, 11:51 am  Reply

  Ati putea sa imi recomandati va rog o companie de asigurari care acopera costurile de evacuare, medicale etc, avand in vedere ca voi urca la peste 5000 m in Nepal? Multumesc anticipat!

  • admin
   September 4, 2018, 12:59 pm

   Îți dau pe mail, Ralu.

Leave a Comment