Hello-hello! Sunt Costin Miu, ghid montan, și am condus oameni, printre altele,  pe Kilimanjaro (5895m), Aconcagua (6972m), Everest Base Camp (5380m). Din 2013, în fiecare vară am ghidat iubitori ai muntelui pe Mont Blanc (4810m), cel mai înalt vârf al Alpilor. În toamna aceasta, am condus un grup în Nepal, pe Annapurna Circuit Trek și am lansat Mont Blanc Challenge, singurul program de dezvoltare personală din România bazat pe alpinismul de altitudine .

Filosofia mea de ghid este “Safety. Fun. Summit” și este inspirată de Ed Viesturs, unul dintre cei mai mari alpiniști și ghizi ai lumii.

În viziunea mea, siguranța este cel mai important lucru pe munte. Menirea unui ghid montan este să aducă oamenii înapoi acasă sănătoși și într-o bucată, nu să-i ducă pe vârf cu orice preț.

Cred că este foarte important să te întorci cu amintiri frumoase dintr-o expediție. Atingerea vârfului conține o mare doză de improbabilitate, în schimb, timpul petrecut pe munte trebuie să fie îndeajuns

de plăcut încât să-ți amintești acea experiență cu plăcere, chiar dacă nu ai ajuns pe vârf.

La final, vine vârful, pe care îl consider mai puțin important decât călătoria. De cele mai multe ori, depăsirea limitelor și ieșirea din zona de confort încep și se petrec cu mult înainte de expediția în sine, de aceea văd vârful ca fiind încununarea unui proces, nu doar un efort de o săptămână sau de o noapte. Consider că antrenamentul trebuie să fie mai greu decât expediția în sine, pentru că o pregătire fizică optimă lasă la alegerea sorții doar doi factori incontrolabili: vremea și, în cazul munților înalți, aclimatizarea.