ANNAPURNA DREAMIN’

18 ZILE DE AVENTURĂ PURĂ

Annapurna Circuit Trek este unul dintre cele mai spectaculoase trek-uri din lume, care oferă panorame spectaculoase asupra lanțului himalayan, în special din zona Poonhill. Experiența traversării prin pasul Thorung La, una dintre cele mai înalte trecători din lume, încorporează întreaga frumusețe și glorie a ariei Annapurna, una dintre cele mai bogate în tradiții zone culturale ale Nepalului. Este trek-ul în care poți admira doi dintre optmiarii Himalayei, Manaslu și Dhaulagiri, poți trăi atmosfera zen din templele Mukhtinat-ului sau din mănăstirile din zona Pisang și te poți bucura de liniștea din Pokhara, probabil cel mai frumos oraș al Nepalului.


ZIUA 1

Zbor București – Kathmandu


ZIUA 2

Sosire în Kathmandu, cazare la hotel, vizită în Thamel, cartierul turistic al capitalei Nepalului


ZIUA 3

Călătorie cu mașina de la Kathmandu la Syange (1100m)
Urmăm cursul a două râuri, Mahesh și Trishuli, traseu care ne conduce prin pitoreasca viață rurală a Nepalului: terase cultivate, rîuri, torente, văi înverzite, mici ferme de iaci. Dacă vremea permite, putem admira panoramele superbe ale vârfurilor Himalchuli (7893m) și Ngadichuli (7541m) din lanțul Manaslu.
Durata drumului: 7-8 ore.


ZIUA 4

Trek Syange-Dharapani (1860m)

Pornim imediat după micul dejun spre Chamje, pe o potecă ce urcă și coboară, traversăm poduri și păduri de stejar. Vom întâlni multe cascade în zilele care urmează, iar satul Tal este situat la picioarele unei dintre ele cu o înălțime de 1700 de metri!! După Tal, găsim multe pietre de rugăciune Mani, iar tradiția locală spune că trebuie să trecem pe lângă ele prin partea lor stângă.

Durata drumului: 6-7 ore.


ZIUA 5

Trek Dharapani-Chame (2710m)
Este ziua în care vom fi răsplătiți cu o spectaculoasă panoramă a vârfului Annapurna II (7937m), dar și a lanțului Manaslu. Vegetația se schimbă de la foioase la conifere, în mare parte pin, dar și, în zona Thanchok, cu livezi de măr.
Durata drumului: 5-6 ore.


ZIUA 6

Trek Chame-Pisang (3300m)
Dimineața, o potecă prin păduri de brad și pin ne conduce în satul Brathang, loc de unde rezistența tibetană obișnuia să facă raiduri peste graniță pentru a lupta cu ocupanții chinezi. La un moment dat, de pe traseu vom vedea spectaculoasa față stâncoasă a lui Mui Tscho care se ridică amețitor la aproape 1500 de metri deasupra văii. Astăzi trecem în zona distructului Upper Manang, iar peisajul se schimbă spectaculos. Valea se deshide brusc și, după o frumoasă oră de mers în umbra Annapurnei II și IV, ajungem în Pisang.
Durata drumului: 5-6 ore.


ZIUA 7

Trek Pisang – Manang (3540m)
Urmăm ruta nordică din partea uscată a districtului Manang, zonă protejată de efectele musonului de lanțul Annapurna. Pe drum, admirăm satul Brahga, ale cărui case agățate pe stânci dau impresia că sunt construite unele peste altele. Aici putem admira o mănăstire budistă veche de peste 500 de ani, iar restul timpului îl folosim pentru aclimatizare, pentru că altitudinea începe să-și facă efectul asupra metabolismelor.
Durata drumului: 5-6 ore.


ZIUA 8

Zi de aclimatizare în Manang (3540m)
Pentru că următoarele două zile vor fi solicitante din cauza creșterii în altitudine, o zi de aclimatizare este absolut necesară. Astăzi vom face plimbări ușoare în zona Manang, vom admira lacurile Bodzo Gampa și Gangapurna și vom participa la prezentarea despre altitudine ținută de medicii occidentali voluntari de la Himalayan Rescue Association.
Durata drumului: 3-4 ore.

ZIUA 9

Trek Manang-Yak Kharka (4110m)
Deja intrăm bine în zona unde efectele altitudinii se fac simțite, așa că ritmul de mers scade, respirație devine mai dificilă și vom consuma mai multe lichide. Noroc cu panoramele superbe ale munților care compesează din plin efortul!
Durata drumului: 4-5 ore.


ZIUA 10

Trek Yak Kharka – Thorong Phedi (4600m)
Astăzi este ziua unei urcări ușoare către Thorong Phedi, prin Ledar – de unde putem admira munții Chulu și prin traversarea Jarsang Khola. După-amiaza, va urma un nou trek ușor de aclimatizare, urmând principiul vital de aclimatizare „climb high, sleep low”. În funcție de starea vremii, putem urca chiar până la Thorong La.
Durata drumului: 3-4 ore.


ZIUA 11

Trek Thorong Phedi – Muktinath via Thorung La
Astăzi va fi cea mai lungă zi a circuitului. Plecăm înainte de răsăritul soarelui, la 4-5 dimineața, pentru a ajunge în trecătoare la 9-10, înainte ca vânturile puternice să facă prea dificilă traversarea. Un traseu pe care ne întâmpină stupe și steaguri de rugăciune ne conduce către una dintre cele mai spectaculoase panorame din Himalaya: trecătoare Thorung La. Situată între Yakgawa Kang (6481m) la sud și Khatung Gang (6484m) la nord, trecătoarea oferă o vedere 360 de grade absolut superbă: lanțul Chulu West e chiar în față, urmat în dreapta de lanțul Annapurnelor. Apoi, la coborâre, Dhaulagiri (8167m) se oferă privirilor pe măsură ce ne apropiem de Muktinath, orașul gazdă al templului cu același nume și a câtorva mănăstiri. După trek-ul dificil al zilei, o vizită în templul care este loc de pelerinaj atât pentru budhiști, cât și pentru hinduși, va fi ca o eliberare. O altă atracție a zonei este și templul Jwala Mai, cu minunatul său izvor și flacăra eternă alimentată de gazul natural care țâșnește din Pământ.
Durata drumului: 7-8 ore.


ZIUA 12

Trek Muktinath (3800m) – Jomson (2700m)
Coborâre ușoară spre Jomson, prin câmpiile inundate Kali Ghandaki, care oferă priveliști spectaculoase ale văii Mustang, munții Nilgiri și lanțul Dhaulagiri.
Durata drumului: 4-5 ore.


ZIUA 13

Zbor Jomson – Pokhara
Va fi un zbor scurt, dis de dimineață, spre Pokhara, care oferă vederi spectaculoase ale lanțurilor Annapurna și Dhaulagiri. Restul zilei îl vom petrece vizitând pitorescul oraș Pokhara și zona lui înconjurătoare, cu lacuri spectaculoase. De asemenea, shoppingul este o bună variantă de petrecere a timpului.
Durata zborului: 30 de minute.


ZIUA 14

Zi de rezervă și timp liber în Pokhara
E ziua de rezervă în caz că, din cauza vremii, nu putem zbura în ziua precedentă. În caz că zborul decurge conform planului, este zi de relax în frumosul Pokhara.


ZIUA 15

Drum cu mașina Pokhara – Kathmandu
Astăzi revenim în Kathmandu, unde seara ne așteaptă o cină tradițională nepaleză într-un restaurant cu program cultural.
Durata drumului: 6 ore.


ZIUA 16&17

Cazare la hotel, program liber de vizită în Kathmandu.
Doritorii pot alege să descopere singuri farmecul capitalei sau să o facă sub forma unui tur organizat.


ZIUA 18

Zborul Kathmandu – București.


DATE TEHNICE

  • Annapurna Circuit este un trek, așadar nu necesită o pregătire montană tehnică specifică. O condiție fizică bună este recomandabilă.
  • Viza de Nepal se ia în aeroport și costă 50USD/30 zile.
  • Nu sunt necesare vaccinuri
  • Nepalul este o țară sigură pentru turiști, iar distrugerile cutremurului din primăvară au fost înlăturate de pe traseele de treking.
  • În multe lodge-uri de pe traseu se poate face duș contra-cost.
  • Device-urile cu baterii (telefoane, camere foto, e-reader etc) pot fi încărcate contra cost la lodge-urile unde ne cazăm. La fel, apa se achiziționează contra cost.
  • Un porter se împarte la două persoane, așa că bagajul fiecăruia nu trebuie să depășească 14kg.
  • Recomand cumpărarea de cartele GSM locale, pentru că sunt mult mai ieftine decât roaming-ul. Spre exemplu, un minut de convorbire cu România în roaming costă cam 2,5 euro, în timp ce convorbirile internaționale de pe o cartelă nepaleză sunt cam 0,8USD/min